top of page

Hvordan komme i gang: slik overvinner du frykten for å starte

  • Katrine Sværen
  • 2. mars
  • 7 min lesing

Det å komme i gang er ofte noe av det vanskeligste jeg har vært bort i. Ofte høres det jo så lett ut, for det er jo «bare å starte», men selv det som virker så enkelt, kan by på en rekke utfordringer - selv for de beste.

En hånd som trykker på snooze-knappen på en mobiltelefonalarm ved siden av en vekkerklokke på et nattbord.

Jeg har vært der selv – når man skal begynne noe nytt også får man så mye informasjon at det rett og slett føles lammende. Jeg var på det nivået at jeg faktisk ikke visste hvor jeg skulle begynne engang, og det førte til at jeg endte opp med å ikke gjøre noe. Kanskje du har kjent på det du også?


Men til slutt så lærte jeg meg faktisk noen triks for å starte, og det er det jeg skal dele med deg i dag. Så her kommer 5 konkrete steg som du kan bruke for å ta de første skrittene mot å forbedre din mentale helse eller begynne med styrketrening – eller hva enn du ønsker å starte.


Så skal vi begynne eller?


Steg 1: Finn ut hva som stopper deg

Oki, så det første steg er å finne ut hva som stopper deg. Mange av oss, inkludert meg selv, har noen mentale barrierer som vi ofte ikke er bevisste på engang. Ofte er det bare hjernen vår som prøver å beskytte oss mot mulige «farer» eller «trusler», selv om det ikke er noen reelle farer. En vanlig barriere kan for eksempel være frykten for å feile.


Det kan være mange grunner til at du nøler med å starte, som for eksempel:

·      Tanker om hva andre vil tenke hvis du starter.

·      Følelsen av at du mangler kunnskap.

·      Manglende tro på deg selv.

·      At du føler deg overveldet og ikke vet hvor du skal begynne.


Jeg har selv vært der – og jeg har fortsatt dager der jeg føler det slik når jeg skal starte noe nytt. Du er ikke alene. Selv de beste kan føle det på denne måten noen ganger.


Jeg var for eksempel redd for å starte denne bloggen, fordi jeg ikke visste hvordan det ville gå. Men noen ganger må man lære seg å se forbi redselen og frykten for å feile, eller det som holder deg tilbake fra å starte.


For til syvende og sist handler det om deg og ditt liv. Det handler om å gjøre seg selv glad, uavhengig av hva andre måtte tenke. Å tørre å gå ut av komfortsonen for å følge sine egne drømmer og mål.


Derfor er det superviktig å spørre seg selv: Hva er det egentlig som stopper meg? Kanskje innser du at frykten ikke er så stor som du trodde, eller at den faktisk føles mer overkommelig.


For når du har satt ord på det som stopper deg, vil det være lettere å gå videre til neste steg - å bryte ned oppgaven.  


Steg 2: Bryt ned oppgaven

Neste steg er å bryte ned oppgaven. Ofte kan oppgaver og det man ofte ønsker å starte føles ganske overveldende i starten, og da er det spesielt nyttig å bryte den ned. Det vil gi deg en bedre oversikt over hva du faktisk skal gjøre.


Så begynn med å lage en plan. Lag små, konkrete gjøremål slik at du vet hvor du kan starte og hva du kan begynne med i dag.


For eksempel, hvis du vil begynne å trene, kan du starte med å skrive ned hva du trenger å finne ut av:

  • Hvor skal du trene?

  • Hva skal du trene?

  • Hvor ofte skal du trene?

  • Hvilket treningsprogram skal du følge?


En notatbok med en liste over nyttårsforsetter, inkludert vaner som å våkne tidligere, drikke mer vann og meditere daglig.

Trikset her er å få en oversikt, slik at det føles mer overkommelig. Jeg har selv hatt hobbyer jeg har ønsket å starte, men som føltes overveldende. Men ved å bryte ned oppgaven i mindre deler har det hjulpet meg til å komme i gang.


Husk: Du trenger ikke å finne ut av alt på en gang. Ta det en dag av gangen. Start sakte, og ta ett steg om gangen i ditt eget tempo. Det er ingen grunn til å skynde deg - dette er din reise.


Å starte smått gir deg også tid til å mestre det du gjøre og virkelig føle at du får det til. Det vil gjøre hele prosessen mye mer overkommelig, og du vil bli mer motivert enn om du kun fokuserer på de store stegene.


De små stegene du tar hver dag - selv de minste, som ikke føles betydelige - har en betydning. Alle stegene du tar, uansett hvor små, er ett steg nærmere målet.


Her må jeg selv innrømme at jeg ikke er like flink til å fokusere på de små stegene, men tro meg - nå vet jeg hvor viktige de faktisk er.

 

Steg 3: Tillat deg selv å feile

Så, det å «feile» - mhm, det er ikke akkurat noe vi forbinder med noe positivt. Kanskje er det også grunnen til at du ikke tør å starte? Det har i hvert fall vært en av mine grunner lenge.


Ofte forbinder vi ordet «feile» med noe negativt, men hvis vi tenker over det, så er det egentlig bare en annen form for læring. 

To skilt med teksten "I made a mistake" og "Mistakes help me learn", som fremhever viktigheten av læring gjennom feil.

Å redefinere hva det vil si å feile vil virkelig gi deg et nytt perspektiv. For hvis du og jeg er helt ærlige så feiler alle - selv de beste.


Ingen i verden, eller i hvert fall ekstremt få, er god på det de prøver for første gang. Og vet du hva? Det er helt OK å ikke få til noe på første forsøk. Eller andre. Eller på det tjuende forsøket. 


Jeg har selv gått på tryne flere ganger – alt fra å skade meg på trening til å prøve ulike side hustler som ikke har fungert. Men hvis jeg skal være helt ærlig med deg, så har jeg faktisk lært mest av nettopp disse feilene. Jeg har lært mer om meg selv og hvordan jeg kan justere ting for å få det til å fungere.


Så hvis det er en ting du tar med deg, la det være dette: Det å feile er ikke farlig. Det er en unik mulighet for å lære noe nytt.


Oki, flott - da er det videre til neste steg!


Steg 4: Feire små seire

Ååå, dette her altså – å feire små seire er noe jeg selv har slitt mye med. Ofte blir man for opptatt av de store resultatene (meg inkludert!) og glemmer alle de små milepælene man har nådd.


Men jeg kan love deg en ting, og det er at de små seirene er like viktige å anerkjenne som de store. Det er jo tross alt de som har ledet deg til mål.


Når du feirer de små seirene, vil du også lettere holde motivasjonen oppe på vei mot målet. Selv på tyngre dager – se på alle de små seirene du har oppnådd, og hvor langt du har kommet.


Det er viktig at du stopper opp av og til, og anerkjenner hvor langt du har kommet og minner deg selv på at du faktisk tok steget og startet - selv om det føltes vanskelig og umulig. For det er det ikke mange som får til. Selv bare det er en seier i seg selv!


Alle steg du tar er verdt å feire. For eksempel kan det å komme seg på skolen være et stort steg for noen, og det er viktig å anerkjenne det. Vi har alle ulike utfordringer, og det å gå inn i seg selv og vite at det du gjør nå er en stor seier i seg selv, er fantastisk.


Jeg vet at du kanskje ikke føler at det er en stor seier, men tro meg – det er det. Selv det å stå opp fra sengen kan være en stor seier i seg selv, enten for deg eller noen du kjenner. Feir både det store og det lille. Det vil gi deg motivasjon til å fortsette.


Prøv å sette et positivt lys på det du greier, og ikke kun se på det du ikke får til. Tro meg, du får til mer enn det du tror! Du må bare se det selv også, og gi deg selv applaus for det.


Steg 5: omgi deg med støtte

Til slutt - og like viktig - er det å omgi seg selv med støtte. For det å få støtte fra andre kan nemlig gi deg en motivasjonsboost som ikke alltid er like lett å skape alene.


Så omring deg selv med mennesker du stoler på, og som vil heie på deg. Dette kan være gode venner, familie eller noen andre du står nær. Du kan til og med dele målene dine med dem, og hvem vet kanskje de til og med vil bli med på det du starter. 

Flere hender stablet oppå hverandre i et symbol på samarbeid og støtte.

Men jeg vil også si dette: Det er også helt ok hvis du ikke ønsker å dele, Oki. Dette er ikke noe du må gjøre for å lykkes. Nei, nei dette er bare hvis du føler deg komfortable med det.


Så du må ikke føle at du må si det hvis du ikke føler de vil støtte deg på reisen din. Jeg må selv innrømme at jeg ofte foretrekker å jobbe mot mine mål alene – fordi det er slik jeg føler jeg får til mest.


Alle er forskjellige og har ulike behov. Noen liker å ha støtte rundt seg, mens andre foretrekker å jobbe alene. Uansett hvilken vei du velger, vil jeg uansett heie på deg hele veien til mål!


Avslutning

Så la oss kort oppsummere, slik at du får med deg alt, Oki?


Vel, som nevnt kan det å starte noe nytt ofte føles skremmende, overveldende og kanskje lammende. Uansett hvilken grunn du måtte ha, har jeg nå delt 5 steg med deg som skal hjelpe deg med å komme i gang – uansett hva du måtte ønske å starte.


Det kan for eksempel være å starte sunnere vaner eller å få en bedre mental helse.


Så, stegene er:

  1. Finn ut hva som stopper deg.

  2. Bryt ned oppgaven.

  3. Tillat deg selv å feile.

  4. Feir små seire.

  5. Omgi deg med støtte.


Så start i dag med å ta det første steget, selv om det kan føles vanskelig. Følg denne prosessen og bare begynn.


For alt er bedre enn ingenting. Ikke sant?


Husk:

✔️ Du trenger ikke å gjøre alt på én dag.

✔️ Ta deg tid, og gå i ditt eget tempo.

✔️ Hvert skritt teller – uansett hvor lite.


Du har allerede kommet en lang vei!

Jeg har troen på deg - dette klarer du!



Comments


bottom of page